Xinhua

40 bin yıl önce Çin'in kuzeyinde insanların boya maddesi ürettiğine dair kanıtlar bulundu

SHİJİAZHUANG, 18 Mart (Xinhua) -- Xiamabei, paleolitik kalıntılar ve kültürel kesitler açısından Doğu Asya'nın en iyi korunmuş bölgelerinden biri olan Yangyuan ilçesinin Nihew...

Abone Ol

SHİJİAZHUANG, 18 Mart (Xinhua) -- Xiamabei, paleolitik kalıntılar ve kültürel kesitler açısından Doğu Asya'nın en iyi korunmuş bölgelerinden biri olan Yangyuan ilçesinin Nihewan Havzası'nda bulunan Geç Paleolitik devrinden kalma bir alan.

Hebei eyaleti kültürel kalıntılar ve arkeoloji enstitüsü öğretim üyelerinden Wang Fagang, "Çin'de ve hatta Doğu Asya'da tarih öncesinde yaşayan insanların aşı boyası ürettiğine dair bilinen en eski kanıtı Xiamabei'de keşfedildi ve bu, 40 bin yıl önce Doğu Asya sakinlerinin canlı bir yaşama sahip olduğunu gösteriyor" dedi. Wang, 41 bin ila 39 bin yıl önceden kalma alanda aşı boyası, taş aletler, kemik aletler ve hayvan fosili parçalarının ateş ocaklarının etrafına saçılmış hale bulunduğunu kaydetti.

Teknik analizlere dayanarak aşı boyası açısından zengin bir boyama alanı belirlendi, öğütücü diskler ve bilyelerin yanı sıra öğütülmüş aşı boyaları bulundu. Bazı aşı boyası taşlarının üzerinde keşfedilen aşınma izleri, buranın bir aşı boyası boyama alanı olduğunu gösteriyordu.

Xiamabei'deki bıçağa benzeyen taş aletlerin büyük bir kısmı küçültülmüştü. Bazı taş aletlerin bir bıçak sapı olarak yontulduğuna dair açık kanıtlara sahipti ve muhtemelen hayvan derisi yüzmek, bitkisel malzemeleri küçük küçük doğramak ve hayvan dokularını kesmek için kullanılıyorlardı.

Wang, "Saha kazıları sırasında bulunan kalıntıların dağılımına ilişkin kayıtlarla birleştirildiğinde, 40.000 yıl önce bir ateşin etrafında dinlenen, boya elde etmek için taş öğüten, bıçaklarına taştan sap yapan ve yiyecek paylaşan arkaik bir insan topluluğunu gözümüzde canlandırabiliriz" dedi.

Çin Bilimler Akademisi Omurgalı Paleontolojisi ve Paleoantropolojisi Enstitüsü'nde öğretim üyesi olan Yang Shixia, "40.000 yıl önce, Geç Paleolitik devrimin ve erken modern insanların oluşumu, yayılması ve davranışsal modernizasyonunda çok önemli bir noktaydı" dedi. Yang, "Xiamabei kalıntıları alanından elde edilen insan davranışsal bilgilerinin bu analizi, bize Çin'in kuzeyi ve hatta Doğu Asya'daki erken modern insanların davranış değişikliklerini anlamak için kanıtlar sağlıyor" dedi.