Danimarka, yüzde 46,3 ile 2019'da en yüksek vergi/GSYİH (gayri safi yurt içi hasıla) oranına sahip ülke oldu.

İki yıldır ikinci sırada olan Danimarka, diğer OECD ülkelerinden yüksek vergi uygulamasıyla (2017 ve 2018 lideri) Fransa'yı yerinden etmeyi başardı.

OECD ülkelerindeki vergi ve vergilendirme yapılarını karşılaştıran "2020 Gelir İstatistikleri" adlı yıllık rapora göre, "2018 ile 2019 yılları arasında en fazla vergi oranı artışı GSYH'nın iki puanla Danimarka'da görüldü".

"Bunun nedeni gelir vergilerindeki artış, yani, katma değer vergisi (KDV) dışındaki tüketim vergisi gelirlerinde görülen azalmanın kırptığı 2,4 puan. Bir puandan daha fazla artışın olduğu başka ülke yok."

Çin Dışişleri Bakanlığı: İspanya Başbakanı Sanchez'in ziyaretiyle ilişkilerde yeni gelişmeler bekliyoruz Çin Dışişleri Bakanlığı: İspanya Başbakanı Sanchez'in ziyaretiyle ilişkilerde yeni gelişmeler bekliyoruz

OECD raporuna göre, Danimarka ve Fransa'nın ardından Belçika, İsveç ve Avusturya geliyor.

2008 küresel finans krizini (KFK) inceleyerek Kovid-19 krizinin ve OECD ülkelerince bu krize karşı alınan önlemlerin gelecek dönemde vergi gelirlerini nasıl etkileyeceğini anlamaya da çalışan rapor, KDV sistemlerinin "ekonomik şoklara dayanıklı olmadığı" sonucuna varıyor.

Rapora göre, "Kovid-19 krizinin tüketim vergisi gelirleri üzerindeki etkisi muhtemelen KFK'dan daha büyük olacak, çünkü karantinalar yüzünden, (turizm ve konaklama gibi) bazı sektörlerde ticarete kilit vurulması yüzünden, mevcut kriz tüketimi doğrudan ve (KFK'ya göre) çok daha fazla etkiledi."

Editör: İRFAN KARSLI