Dünya

17 Haziran Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü

BM'nin etkinlik için hazırladığı internet sitesindeki bilgilere göre, bu yılki Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü, tahrip edilmiş arazileri sağlıklı arazilere dönüştür...

Abone Ol

BM'nin etkinlik için hazırladığı internet sitesindeki bilgilere göre, bu yılki Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü, tahrip edilmiş arazileri sağlıklı arazilere dönüştürmeye odaklanacak. BM istatistiklerine göre, Dünya'nın buzsuz topraklarının yaklaşık dörtte üçü, sürekli artan gıda, hammadde, otoyol ve konut talebini karşılamak için insanlar tarafından değiştirildi.

Afganistan'ın Kandahar kentinde kuraklıktan etkilenen bir baraj görülüyor, 19 Şubat 2021. (Fotoğraf: Sanaullah Seiam/Xinhua)

Etkinliğin internet sitesinde, "Tahrip edilmiş araziyi yeniden canlandırmak ekonomik dayanıklılık sağlar, istihdam yaratır, geliri ve gıda güvenliğini artırır. Biyolojik çeşitliliğin iyileşmesine yardımcı olur. Atmosferde bulunan ve yerküreyi ısıtan karbonu kilitler, iklim değişikliğini yavaşlatır. Ayrıca iklim değişikliğinin etkilerini azaltarak Kovid-19 pandemisi sonrasındaki yeşil iyileşmeyi destekler" ifadeleri yer aldı.

(Fotoğraf: Sanaullah Seiam/Xinhua) Tengger Çölü sınırları içinde, Çin'in kuzeybatısındaki Ningxia Hui Özerk Bölgesi'nde bulunan Wuhai-Maqin karayolunun Qingtongxia-Zhongwei bölümünün şantiyesi boyunca samandan dama tahtası şeklinde çit çeken bir çölleşme kontrolü çalışanı, 7 Eylül 2020. (Fotoğraf: Feng Kaihua/Xinhua

"Pandemiden hızlı bir şekilde toparlanmak ve insanlarla gezegenin uzun vadede varlığını korumasını sağlamak için verimli arazi ve doğal ekosistem kaybından kaçınmak, bu kaybı yavaşlatmak ve tersine çevirmek, artık hem acil hem de önemlidir" diyen BM, herkese daha iyi bir gelecek için üstüne düşeni yerine getirmesi çağrısı yaptı.

Zimbabve'nin Mt. Darwin bölgesinde bulunan kurumuş bir havzada otlayan bir sığır, 11 Ekim 2019. Zimbabve, 2019 yılında kuraklık ve kasırga nedeniyle feci bir gıda kıtlığı yaşamıştı. (Fotoğraf: Shaun Jusa/Xinhua)
Yunanistan'ın Selanik kentinde bulunan Koroneia Gölü kıyısında görülen ölü balıklar, 19 Eylül 2019. Yüksek sıcaklık ile kuraklığın su seviyesinde keskin bir düşüşe neden olmasının ardından Koroneia Gölü kıyısında on binlerce ölü balık bulundu. (Fotoğraf: Dimitris Tosidis/Xinhua)
Somali'nin Etiyopya sınırındaki Doolow kasabasında Ülke İçinde Yerinden Edilmiş Kişiler için oluşturulmuş bir kampta küçük bir kız çocuğu su almak için sıra bekliyor, 19 Mart 2017. (Fotoğraf: Sun Ruibo/Xinhua)