Yurt

106 gün kapanmadan sonra Sidney'de 'Özgürlük Günü'

Kapanma önlemlerinin bazılarının resmen Pazar gece yarısı sona erip temel önemde olmayan perakende satış mağazalarının açılmasıyla birlikte, Avustralyalılar sabahın erken saat...

Abone Ol

Kapanma önlemlerinin bazılarının resmen Pazar gece yarısı sona erip temel önemde olmayan perakende satış mağazalarının açılmasıyla birlikte, Avustralyalılar sabahın erken saatlerinden itibaren saç kestirmek için sıraya girdi, 24 saat açık olan perakende satış mağazalarını ziyaret etti ve spor salonlarının yolunu tuttu.

Yeni göreve gelen Yeni Güney Galler Eyalet Başbakanı Dominic Perrottet, Pazartesi günü bir barda düzenlendiği basın toplantısında kısıtlamaların gevşetilmesini eyaletin "Özgürlük Günü" diye adlandırdı. Perrottet, "Ben bunu özgürlüğümüze kavuştuğumuz gün olarak görüyorum. Bu bir Özgürlük Günü. İşletmeler açılıyor. Ama bunun ölçülü ve güvenli bir şekilde yapılması gerekiyor" diye konuştu. Perrottet, "Birtakım zorlukların olacağının farkındayız. Eyaletimizdeki herkesten bir kez daha herkese karşı nezaket ve saygıyla davranmalarını ve kişisel sorumluluk almalarını istiyorum" dedi.

Aşılamalar sayesinde kapanmaların tarihe karışacağını söyleyen Perrottet, "Virüsle birlikte yaşamayı öğrenmemiz gerek, aşılama oranları kilit önemde ve Yeni Güney Galler'de yaptığımız şey de bu" ifadelerini kullandı. Şu anda Yeni Güney Galler'de 16 yaş üzeri nüfusun yüzde 73,5'i iki doz, yüzde 90,3'üyse en az tek doz aşı olmuş durumda.

Eyalet, aşılama oranının ulusal ortalamasında da önemli bir paya sahip. Pazartesi günü itibarıyla tüm ülkede çift doz aşı olanların oranı yüzde 61,9, en az ilk doz aşı olanların oranı ise yüzde 82,2. Ayrıca Pazar gecesi saat 20.00'den önceki 24 saatlik sürede Yeni Güney Galler'de 496 yeni yerel kaynaklı Kovid-19 vakası tespit edilirken, bu süre zarfında ölenlerin sayısının 8 olduğu bildirildi. Komşu Victoria eyaletindeyse Pazar gece yarısından önceki 24 saatlik sürede bin 612 yeni yerel kaynaklı vaka ve 8 ölüm bildirildi.