Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti

Vücuduna polen taneleri yapışmış olan bu böceğin, çiçekli bitkilerin erken dönem polen taşıyıcılarından biri olduğu düşünülüyor. Araştırmayı yöneten bilim insanı Cai Chenyang'a göre Myanmar'ın kuzeyindeki bir madenden çıkarılan fosilde ayrıca iki silindirik koprolit ya da diğer bir deyişle fosilleşmiş dışkı da bulundu.

Tarihi belirtilmemiş olan bu mikroskop lamında, Myanmar'ın kuzeyindeki bir madenden çıkarılan Tebeşir döneminin ortalarına ait bir kehribar fosilinde bulunan kısa kanatlı çiçek böceğin fosilleşmiş dışkısı görülüyor. (Fotoğraf: Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı Nanjing Jeoloji ve Paleontoloji Enstitüsü/Xinhua aracılığıyla)

Fosildeki polen taneleri, asteridae ve rosidae alt sınıflarında bulunan çiçekli bitkilerinkine benziyor. Böceğin anatomisiyse, günümüzün polen ile beslenen böceklerinkine benzer özelliklere sahip, ki bu da böceğin 100 milyon yıl önce çiçek açan bitkiler için polen yaydığını gösteriyor. Cai, araştırma ekibinin 25 binden fazla kehribar fosili incelediğini ve sadece bir adet alışılmadık derece iyi korunmuş bir böcek bulabildiğini aktardı. Araştırma, Pazartesi günü Nature Plants dergisinde yayımlandı.

Editör: İRFAN KARSLI